Ismét népszerű volt az Országos Lépcsőfutó Bajnokság
Írta: apataki - Dátum: 2014/12/01 10:17
Ismét népszerű volt az Országos Lépcsőfutó Bajnokság
2014. november 29. 16:04
Kilencedik alkalommal rendezte meg együtt az Országos Lépcsőfutó Bajnokságot a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Budapesten, a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri épületében, november 29-én. A verseny egyébként a tizenötödik volt a bajnokság történetében.
A verseny egyik fontos célja, hogy modellezze azt a speciális fizikai és pszichikai igénybevételt, amely a beavatkozások közben vár a tűzoltókra. Ennek megfelelően a verseny szabályai is szigorúak, ahogy a teljesítendő cél is komoly fizikai és pszichikai erőnlétet követel meg a résztvevőktől. A versenybe szálló tűzoltók teljes felszerelésben – bevetési védőruhában, védőcsizmában, védősisakban és speciális tűzoltó védőkesztyűben, hátukon acélpalackos légzőkészülékkel – futottak fel a Nagyvárad téri épület huszonharmadik emeletére. A szabályok szerint a tűzoltóknak egyénileg vagy párban kellett feljutniuk a megadott szintre, miközben a párok legfeljebb egy lépcsőfordulónyit távolodhattak el egymástól. Akik ezt a szabályt megszegik, azokat kizárják a versenyből.

Az ország minden pontjáról nevezett hivatásos, önkéntes és létesítményi tűzoltók közül többen már évek óta visszatérő versenyzők, de számos új vállalkozó szellemű ember is rajtvonalhoz állt idén – így „ismerős és új arcok” is találkoztak egymással. Talán ez az egyik oka és alapja e versenyek mindenkori jó hangulatának. Idén először érkeztek vendégek Szlovákiából, Nagymagyar településről – ők a páros versenyszámban indultak. Akadt olyan versenyző, akit megviselt a feladat teljesítése, de a többségük a kora délutáni órákban már azt latolgatta, vajon ki milyen eredménnyel végzett.

Az eredményhirdetésen dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és Varga Ferenc tű. dandártábornok, fővárosi katasztrófavédelmi igazgató köszöntötte a résztvevőket. Bakondi György megjegyezte: jó látni a fiatal arcokat, akik itt is bemutathatták idősebb és tapasztaltabb társaiknak teljesítőképességüket, azt, hogy mire képesek. A főigazgató mindenkinek gratulált a verseny teljesítéséhez, majd átadta a díjakat. Az eredményhirdetést követően Varga Ferenc szintén gratulált a versenyzőknek. Kiemelte, hogy az országos versenynek erős fővárosi gyökerei vannak, valamint azt is, hogy minden idők eddigi legjobb idejét, 2 perc 23 másodpercet dr. Kanyó Ferenc tű. alezredes érte el.

Ami a részletes eredményeket illeti: a 18-29 éves egyéni férfi kategóriában a kaposvári KÖTÉL Egyesülettől ifj. Bodó László lett az első, míg a 30-34 éves korosztályban a FER Tűzoltóság színeiben indult tiszaújvárosi Pauska Krisztián végzett az élen. Ő egyben az egyéni abszolút kategória győztese is lett. A 35-39 évesek versenyében Mircsov Zsolt (Szentes Hivatásos Tűzoltó-Parancsnokság) hozta el az aranyérmet, a 40-44 évesek közül pedig Sági József, a váci tűzoltóságról. A 45-49 évesek versenyét Fehér László (FER Tűzoltóság) nyerte. Az 50 felettiek versenyében Dobson Tibor dandártábornok győzedelmeskedett. A női egyéni 35 év alatti kategóriában Hellebrand Hajnalka (Szentendre Önkéntes Tűzoltó Egyesület) nyert.

A férfi páros kategóriában 18-29 éves korcsoportban a Molnár Máté – Pandúr Csaba (Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság) duó végzett az élen. A 30-39 évesek között Farkas Csaba és Bársony Antal győzött, ők a váci tűzoltóságról érkezetek – ugyancsak ők vitték el a pálmát az abszolút kategóriában is. A 40-49 évesek versenyében Bársony Antal és Sági József kettőse hozta el az aranyérmet.
Fotó: Kiss Norbert tű. hdgy. - FKI és Jóri András - BM OKF

Forrás: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=3200