2024/07/14 11:52
Navigáció
Bemutatkozás
Elnökség
Felügyelő Bizottság
Letölthető dokumentumok
Rólunk írták

Hatályos jogszabályok
Hatályos tűzvédelmi jogszabályok
Hatályos katasztrófa- és polgári védelmi jogszabályok
Hatályos munkabiztonsági jogszabályok

Szövetségünk hírei
Hírek a világból

Galéria
Bemutatóink

Keresés
Linkek
Kapcsolatfelvétel
Jogi nyilatkozat / Disclaimer

Tagszervezetek
Tagjaink a térképen
Fotók
Hírlevél
Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.Feliratkoztak: 361
Felhasználók
Online vendégek: 2

Online tagok: 0

Regisztráltak: 215
Legújabb tag: Gracetak
Országos szövetséghez csatlakoztak
Csatlakoztak a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségéhez a Magyar Honvédség tűzoltó alegységei. Az erről szóló dokumentumot a HM Hatósági Hivatal képviselői, több éves előkészítő munkát követően, a szövetség október 29-30-án, Győrben megrendezett - az Audi gyár látogatásával egybekötött - szakmai napján adták át a szövetség illetékeseinek.


A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakmai felügyelete alá tartozó Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségét (LTSZ) 19 létesítményi tűzoltóság - köztük a Paksi Atomerőmű Zrt., a Borsodchem, és az Audi Hungária Kft. létesítményi tűzoltósága - alapította meg. Jelenleg a szövetségnek már több mint ötven tagszervezete van. Céljuk - a létesítményi tűzoltóságok szakmai érdekképviseletén túl - az együttműködés, a tapasztalatok megosztása, valamint a létesítményi tűzoltóságok működését érintő jogszabálytervezetek véleményezése és a szakmai érdekek érvényesítése.

A HM Hatósági Hivatal és a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége tavaly április 15-én kötött együttműködési megállapodást, melynek célja a Magyar Honvédség alakulatainál működő tűzoltó alegységek, valamint az LTSZ szakmai együttműködése.A Magyar Honvédségnél szolgáló, tűzoltó beosztású katonák és polgári alkalmazottak számára így elérhetővé vált a létesítményi tűzoltóságok működésének, valamint a technikai eszközök alkalmazhatóságával kapcsolatos tapasztalatok megismerése. Ugyancsak elérhető a szakmai bemutatókon és versenyeken való részvétel, valamint az olyan speciális szakterületeken való gyakorlati tapasztalatok, eljárásmódok elsajátítása, mint például az éghetőfolyadék tárolótartályokkal kapcsolatos beavatkozói tevékenység. Mindezek mellett lehetőség nyílik a mindenkori tűzvédelmi jogszabály módosításokkal kapcsolatos véleményezési, és a mentő tűzvédelmet érintő aktuális szakmai kérdések kidolgozó tevékenységében is részt venni.

A csatlakozással arra is lehetőség nyílik, hogy a Magyar Honvédség tűzoltói, az általános szakmai felkészítések, képzések, továbbképzések keretében, speciális szakmai előkészítést, helyszínt igénylő gyakorlatokat hajthassanak végre. Ilyen gyakorlat lehet egyebek mellett a zárt térben és talajszint alatti helyiségekben való beavatkozás; a tűzveszélyes folyadékok és üzemanyagok oltása; a füstben és csökkent látási viszonyok közötti beavatkozás; a tűzoltók pszichikai és a tűzoltó-gépjárművezetők vezetéstechnikai felkészítése; valamint a korszerű, speciális gépjárművek kezelése.Ugyanakkor a csatlakozás legfontosabb hozadéka, hogy a Magyar Honvédség tűzoltó alegységei így az önkormányzati és létesítményi tűzoltóságokra, valamint a hivatásos tűzoltóság, önkormányzati tűzoltóság és önkéntes tűzoltó egyesület fenntartásához való hozzájárulásra vonatkozó szabályokról szóló kormányrendelet hatálya alá kerülnek, és ezentúl főfoglalkozású létesítményi tűzoltóságoknak minősülnek.

A Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségéhez való csatlakozással a Honvédelmi Minisztérium jogosulttá vált arra, hogy képviselőket delegáljon az LTSZ elnökségébe, ezáltal közvetlenül érvényesíthetővé válnak a Magyar Honvédség érdekei a létesítményi tűzoltóságokat érintő szabályozások előkészítési szakaszában is. Emellett a csatlakozással a Magyar Honvédség tűzvédelmi szakemberei számára - HM Hatósági Hivatal Szakirányítási Igazgatóságának irányításával - arra is lehetőségük nyílik, hogy részt vegyenek olyan szakmai szimpóziumokon, amelyeken kicserélhetik tapasztalataikat mind a megelőzési, mind a tűzoltási tevékenység tekintetében.Fotó: HM Hatósági Hivatal
 
forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/53856_orszagos_szovetseghez_csatlakoztak
 
További képek: ITT
Copyright © 2011 | Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége