2024/07/16 02:16
Navigáció
Bemutatkozás
Elnökség
Felügyelő Bizottság
Letölthető dokumentumok
Rólunk írták

Hatályos jogszabályok
Hatályos tűzvédelmi jogszabályok
Hatályos katasztrófa- és polgári védelmi jogszabályok
Hatályos munkabiztonsági jogszabályok

Szövetségünk hírei
Hírek a világból

Galéria
Bemutatóink

Keresés
Linkek
Kapcsolatfelvétel
Jogi nyilatkozat / Disclaimer

Tagszervezetek
Tagjaink a térképen
Fotók
Hírlevél
Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.



Feliratkoztak: 361
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 215
Legújabb tag: Gracetak
Szakmai nap - 2023.10.19-20.

 

Beszámoló

2023. október 19-20. napján, a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége szakmai napjáról

A szövetség 2023. második féléves szakmai konferenciájának a RHK Kft. Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló és a szekszárdi Takler Pincészet konferenciaterme adott otthont.

Az első napon a Bátaapáti Naspolya panzió volt a bázis, innen indult a látogatás a Radioaktív-hulladék tárolóba két harminc fős csoportban. A beléptetést követően a létesítmény biztonsági osztályvezetője Ferenczi Sándor a központi irodaépület konferencia termében ismertette a kis és közepes aktivitású atomerőművi eredetű hulladékok kezelését, majd a látogatókat kisbuszok segítségével levitték a mintegy 1700 méter hosszú lejtősaknán a K1-es és a K-2-es jelű tárolóaknákhoz.

A különleges bejárásról visszatérve egy büféebédet fogyaszthattak el a résztvevők a panzióban, majd átutaztak Szekszárdra, ahol a Takler pincészetben egy ízletes vacsora és közben kötetlen formában beszélgethettek a létesítményi tűzoltóságokat érintő napi történésekről.

A második napon a pincészet konferenciatermében folytatódott a program, a rendezvényt Udvardi Sándor, az LTSZ elnöke nyitotta meg.

Bán Attila tű. ezredes TVMKI tűzoltósági főfelügyelője bemutatta Tolna Vármegye mentő tűzvédelmének jelenlegi helyzetét, a vármegyében újonnan létesült ipari létesítményekre kitérve.

Adorján Attila Draeger Safety Hungária Kft. értékesítési vezetője a szabadkezes hőkamera előnyeit szemléltette, amely egy tűzoltó sisakba integrált kamerát jelent.

Ezt követően a lítium-ion akkumulátorok gyártásának, felhasználásnak és szállításának lehetőségei, katasztrófavédelmi aspektusai című előadásból az érdeklődők Raffai Zsófia MOL Nyrt. tűzvédelem és folyamatbiztonság szakértőjétől megtudhatták, hogy jelenleg hazánkban az akkumulátor, mint veszélyes anyag hová sorolandó, milyen veszélyforrásai lehetnek.

Nagy Zoltán FER Tűzoltóság Kft. tűzoltási és mentési kiemelet főelőadója bemutatta a szervezetüknél újonnan alakult szolgálatot, amely szolgálat élővizekbe került szennyeződések felfogását, „összeszedését” hivatott elvégezni.

Zoltánnak köszönhetően a szabad területen élőben megcsodálhatták a résztvevők a tiszaújvárosi tűzoltóságuk legújabb kombinát oltásra képes gépjármű fecskendőjét.

Kávészünet után egy autentikus előadó, - Rákóczi Péter Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója, - adott tájékoztatást Paks II. projekt aktualitásairól, a területen jelenleg folyamatban lévő munkálatokról.

Gépjárművek lítium-ion akkumulátorainak tűzoltása a beavatkozó állományt egy új, megoldandó probléma elé állította, mind műszaki, mind tűzoltó taktikai szempontból. Dr Pimper László a Hesztia Kft műszaki vezetője egy már éles bevetésen bizonyított felszerelést az E-oltólándzsát mutatta be prezentációjában. Az oltólándzsát, illetve egyéb tűzoltótechnikai eszközöket, védőfelszereléseket lehetett megtekinteni a Kft. bemutató standjánál.

A nap utolsó előadójaként a szeptemberben történt Líbiai gátszakadást követő kutató-mentő tevékenység tapasztalatairól Gyurkó Gábor, a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület vezetője számolt be.

A szakmai napot délben egy konzultáció, majd egy közös ebéd zárta.

A 2 napos program végére minden résztvevő aktuális és új, valamint érdekfeszítő információkkal térhetett vissza tűzoltóságához.  


A szakmai napról készült képek megtekinthetők: ITT

A szakmai nap előadásai megtekinthetők :

előadás - 1

előadás - 2

előadás - 3

előadás - 4

előadás - 5

előadás - 6

Copyright © 2011 | Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége