2024/10/24 05:44
Navigáció
Bemutatkozás
Elnökség
Felügyelő Bizottság
Letölthető dokumentumok
Rólunk írták

Hatályos jogszabályok
Hatályos tűzvédelmi jogszabályok
Hatályos katasztrófa- és polgári védelmi jogszabályok
Hatályos munkabiztonsági jogszabályok

Szövetségünk hírei
Hírek a világból

Galéria
Bemutatóink

Keresés
Linkek
Kapcsolatfelvétel
Jogi nyilatkozat / Disclaimer

Tagszervezetek
Tagjaink a térképen
Fotók
Hírlevél
Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.



Feliratkoztak: 361
Felhasználók
Online vendégek: 1

Online tagok: 0

Regisztráltak: 215
Legújabb tag: Gracetak
2012 legyen a megvalósítás éve

Beszédében Bérczi László felidézte Szent Flórián történetét, a katonáét, akinek kultusza Európa nagy részén elterjedt. Mint a szónok fogalmazott: „Flórián személye a tűzoltói hivatás lényegét testesíti meg – az emberséget, a tisztességet, a becsületet, az önzetlen segíteni akarást, a hősies bátorságot és nem utolsósorban bajtársiasságot”.A tábornok emlékeztetett arra, hogy nemcsak a tűzoltók tekintik védőszentjüknek Szent Flóriánt, hanem a tüzes mesterségek űzői is, így a fazekasok, a kádárok, a kéményseprők, a kovácsok, a pékek, a serfőzők és a szappanfőzők is. Vízben lelt halála miatt az árvízi védekezésben résztvevők is védőszentjükként tisztelik, ezen kívül a katonák közül a vegyvédelmi alakulatokban szolgálók is.

Az országos tűzoltósági főfelügyelő beszélt arról, hogy Magyarországon a tűzoltóság megszervezése Gróf Széchenyi Ödön nevéhez fűződik, aki 1862-ben Londonban nemcsak a világkiállítást látogatta meg, hanem felkereste az ottani tűzoltóságot is, hogy tanulmányozza annak működését. Gróf Széchenyi István kisebbik fia idehaza küzdött az önkéntesség meghonosításáért, de belátta, csak az önkéntesség egyedül nem lesz képes megfelelően és kifogástalanul ellátni a tűzoltói szolgálatot, ezért 1869-ben javasolta a hivatásos városi tűzoltóság felállítását. 1870. február elsejétől szinte napra pontosan egyidőben meg az önkéntes és a hivatásos tűzoltóság is szolgálatát.

Az elmúlt 142 esztendő alatt a tűzoltóság változott, fejlődött, mondta Bérczi László, hiszen míg a beavatkozások kezdetben az élet mentésére, a tűz továbbterjedésének megakadályozására, az oltásra korlátozódtak, 1975-ben már megjelent a műszaki mentési feladat. Ekkor ez még a tűzoltói közreműködést jelentett épületomlásoknál, vízeltávolításnál. Az első létraszer 1904-ben készült el, szintén bővítve a beavatkozások lehetőségét, a világháborúk alatt és a köztes időszakban megjelentek a légoltalmi, helyreállítási feladatok. Az első műszakimentő-szer 1972-ben állt rendszerbe, a műszaki mentés pontos fogalmát pedig az 1996-os tűzvédelmi törvény tartalmazza.

Mindez azt jelenti, hogy a tűzoltóság feladatrendszere folyamatos fejlődésen megy keresztül, a 2012 év eleje óta hatályos új katasztrófavédelmi törvény újra egységes rendvédelmi szervként határozza meg a tűzoltóságot, ez pedig a feladatok bővülését is jelenti. Megjelent a lakosságvédelem, a helyreállítás és az újjáépítés is. A tábornok beszédében hangsúlyozta, újra a méltán kivívott megbecsülés övezi az önkéntes tűzoltóságokat, azokat, akik szabadidejüket áldozzák a települések biztonságáért.

Természetesen a változások még nem értek véget, tette hozzá az országos tűzoltósági főfelügyelő, hiszen meg kell valósítani a tűzoltóságok diszlokációjának tervét, új eszközöket, gépjárműveket kell rendszerbe állítani, és javítani kell az elhelyezési körülményeket is. Hangsúlyt kap a megelőzés, az integrált hatósági tevékenység.

„Tűzoltónak lenni olyan megtisztelő hivatást jelent, amelynek gyakorlóit méltán övezi a társadalom elismerése. A tűzoltók megbecsülése töretlen, és annak is kell maradnia. Vigyázzunk hát erre a tisztességre!” – fogalmazott Bérczi László. Hozzátette, ezt önkéntes, létesítményi, önkormányzati és hivatásos tűzoltó csak közösen, együtt tudja elérni.

A tábornok emlékeztetett arra, egy esztendővel ezelőtt 2011-et a megújulás évének titulálta, és úgy véli, a kitűzött feladatokat sikerült teljesíteni. Ezért a főfelügyelő 2012-t a megvalósítás évének nevezte, amikor tartalommal kell megtölteni mindazt a lehetőséget, amit az új jogszabályok adnak.

Végezetül Bérczi László tisztelettel adózott a tűzoltóság hősi halottainak, és köszönetét fejezte ki a családtagoknak, barátoknak, akik kedves szavukkal, aggodalmukkal adnak erőt a tűzoltóknak a nehezebb, veszélyesebb pillanatokban.

A köszöntő után a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának Szent Flórián Kvintettje adott ünnepi műsort. Ezt követően Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szólt az ünneplőkhöz. Mint fogalmazott, nagy megtiszteltetés számára, hogy részt vehet a rendezvényen, és azon nyújthatja át Prof. Dr. Bleszity János ny. tű. vezérőrnagynak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézete igazgatójának az egyetemi tanári kinevezést.

Az ünnepség elismerések átadásával folytatódott. Bittmann Tibor tű. ezredes, a BM OKF Humán Szolgálatának vezetője ismertette azokat a parancsokat is, amelyek alapján az érintettek előző nap a Sándor-palotában, illetve délelőtt a Belügyminisztériumban vették át kinevezésüket, előléptetésüket, elismerésüket. A főigazgatóság ünnepségén többek között Prof. Dr. Bleszity János átvette Patyi András rektortól egyetemi tanári kinevezését, amely mellé a BM OKF főigazgatója főtanácsosi címet adományozott a Katasztrófavédelmi Intézet igazgatójának, majd Dr. Bakondi György tű. altábornagy, főigazgató több mint száz kollégának adott át elismerést.

A Szózat hangjaival véget érő rendezvényt követő fogadáson Bakondi György mondott pohárköszöntőt. Mint fogalmazott, az elmúlt napokban átadott tábornoki kinevezések, előléptetések, kitüntetések azt jelzik, hogy úgy az állam, mint a lakosság megbecsüli azokat, akik életüket, testi épségüket nem kímélve őrködnek a biztonság felett. A főigazgató az elismerés hangján beszélt Bleszity János tábornokról, akinek harminc éves pályafutása összekapcsolódik a tűzoltóság sorsával.

A délután rendezvények sora az Országos Rendőr-főkapitányságon folytatódott, ahol közös díszfogadáson vettek részt a rendőrség és a katasztrófavédelem vezetői, valamint az Év rendőre és az Év tűzoltója cím birtokosai. Az ünnepségen levetítették azokat a kisfilmeket, amelyekben röviden bemutatkoznak ezen elismerésben részesültek, köztük a két érintett tűzoltó, Sallai Péter tű. ezredes, Győr-Moson-Sopron megyei katasztrófavédelmi igazgató és András Attila tű. főtörzsőrmester, a Tatabányai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság különlegesszer-kezelője. Az esemény adott alkalmat arra is, hogy az országos katasztrófavédelmi főigazgató és az országos rendőrfőkapitány átadja a két szervezet évkönyvének egy-egy díszpéldányát Pintér Sándor belügyminiszternek.

Dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója a katasztrófavédelmi szervek népszerűsítése és a társadalmi kapcsolatok építése, valamint a katasztrófavédelem terén huzamosabb ideje végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként

„A katasztrófavédelem tiszteletbeli tagja" kitüntető címet adományozta

Cseresnyés Péternek, Nagykanizsa megyei jogú város polgármesterének

Dr. Pátzay Györgynek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető-helyettesének

Szalay Ferencnek, Szolnok megyei jogú város polgármesterének

A katasztrófavédelem érdekében végzett kiemelkedő és eredményes munkája elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat adományozott

Dr. Bende Péter nyugállományú tűzoltó vezérőrnagynak, a Magyar Tűzoltó Szövetség elnökének

Bőhm Péternek, a Paksi Atomerőmű Létesítményi Tűzoltóság vezetőjének

 

Forrás:  http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=1071 

Copyright © 2011 | Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetsége